Zwrot ws. Bartosza Białka. Odkrycie ekstraklasy trafi do innego niemieckiego klubu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Bartosz Białek to jedno z odkryć minionego sezonu ekstraklasy. W 19 meczach strzelił dziewięć goli i zaliczył cztery asysty. Jego występy przykuły uwagę klubów z Bundesligi oraz Serie A, a prezes Zagłębia Lubin Artur Jankowski już wcześniej mówił, że oczekuje za niego kwoty w granicach 6-8 mln euro.

Zobacz wideo Znani polscy piłkarze wracają do Ekstraklasy

Bartosz Białek jednak w Wolfsburgu. 5 mln euro w jednej racie

Poważnie zainteresowana Białkiem była Borussia Moenchengladbach, ale jak informuje “PS”, ten temat upadł już na początku lipca. Piłkarz Zagłębia Lubin trafi do Wolfsburga, które ma zapłacić ok. 5 mln euro (płatne w jednej racie), a polski klub dostanie również 10 procent od kolejnego transferu. To transferowy rekord Zagłębia, które do tej pory najwięcej pieniędzy zarobiło na sprzedaży Jarosława Jacha do Crystal Palace (2,75 mln euro). Dodatkowo trenerzy z lubińskiej akademii będą mogli wyjechać na staż do Wolfsburga, a młodzi zawodnicy będą mogli udać się na konsultacje i mecze towarzyskie.

VFL Wolfsburg 7. drużyna minionego sezonu Bundesligi i zagra w kolejnej edycji Ligi Europy (w obecnej “Wilki” odpadły w 1/8 finału z Szachtarem Donieck). Zdecydowanie najlepszym strzelcem ekipy Marco Rose w minionym sezonie był Wout Weghorst – holenderski napastnik strzelił 20 goli w 43 meczach. 

“Nowy Lewandowski” wyważył drzwi Ekstraklasy! “Te porównania nie są wzięte z sufitu”

 Sportowa wersja czołgu, nowy Lewandowski, megapiłkarz – to tylko niektóre określenia Bartosza Białka. 18-latek z Zagłębia Lubin wyważył drzwi Ekstraklasy i już po kilku meczach wzbudził uwagę klubów z topowych europejskich lig. – Wszyscy w Zagłębiu życzymy Bartkowi takiej kariery, jaką zrobił Robert Lewandowski. Co więcej – myślę, że te porównania nie są wzięte z sufitu – mówi nam Adam Buczek, który prowadził Białka w rezerwach. Tekst Dominika Wardzichowskiego o Białku możesz przeczytać pod tym linkiem >> 

Zostaw komentarz