Tajski ryż na wyższą odporność [Fit Przepisy]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g tajskiego czerwonego ryżu (sucha masa)
  • Olej sezamowy
  • Kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 jajka
  • Garść różyczek brokuła
  • 1 batat, pokrojony w paski
  • 3 dymki
  • 4 łyżki sosu sojowego

Sposób:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia. Niezależnie  od tego, czy jest to ryż długoziarnisty, dziki, brązowy czy basmati, będzie dobrym źródłem witamin z grupy B  i składników mineralnych, których organizm potrzebuje do produkcji energii.

REKLAMA

W woku rozgrzej trochę oleju i podsmaż plasterki imbiru, czosnku, chili, cebuli i zmiażdżoną trzonkiem noża trawę cytrynową. Przełóż na talerz. Znowu rozgrzej nieco oleju, wbij jajka i zrób szybką jajecznicę. Przełóż na talerz.

Podsmaż brokuły i cienkie paski batata przez 2-3 minuty, dodaj ryż, mieszankę imbirowo-czosnkową i posiekaną dymkę. Dodaj jajecznicę, sos sojowy  i podsmażaj, mieszając,  aż danie będzie chrupkie.

Twoje modyfikacje

1. Dziś wypoczywasz? Połowę ryżu zastąp startym kalafiorem i już masz ok. 25 g mniej węgli na talerzu.

2. Jeżeli chcesz maksymalnie skorzystać  z białka, wymień batata  na kostkę zwartego tofu.

3. Zadbasz o linię, dosypując  do dania pokruszone orzeszki ziemne. Technicznie to nie orzechy, ale też podnoszą sytość.

żródło:

Zostaw komentarz