Spaghetti na wzmocnienie serca [Fit przepisy]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Składniki na 4 porcje:

  • Fenkuł, ½ bulwy
  • Cebula, drobno posiekana
  • Ząbek czosnku, posiekany
  • Szczypta płatków chili
  • 5 wędzonych anchois
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • Garść pomidorków cherry, pokrojonych
  • 400 g sardynek w oliwie z puszki
  • 320 g pełnoziarnistego spaghetti

Sposób:

Fenkuł jest potasową potęgą, a ten wzmacnia mięśnie i serce. Wrzuć bulwę na osolony wrzątek na 5 minut, wyjmij i pokrój (wodę zostaw do makaronu).

REKLAMA

Na patelni lekko podsmaż cebulę, czosnek i chili.

Kiedy zmiękną, dodaj pokrojone anchois i po chwili orzeszki, fenkuła i pomidorki. Dobrze wymieszaj, chwilę podsmażaj i dodaj sardynki – rewelacyjne źródło wit. D, wzmacniającej odporność. Wlej 2 łyżki wrzątku, zamieszaj, dopraw solą, przykryj i duś na małym ogniu przez 5 minut. Na koniec podziel widelcem sardynki na mniejsze kawałki.

Spaghetti ugotuj al dente: węglowodany będą wolniej się uwalniać do krwiobiegu. Odsączony makaron wrzuć na patelnię z sosem, wymieszaj i rozdziel na porcje. Kilka kropel cytryny doda smaku, a świeżo mielony czarny pieprz jest zawsze doskonały.

Twoje modyfikacje

1. Zrzucasz wagę i liczysz kalorie? Podmień bogate w tłuszcze sardynki na krewetki tygrysie i około 150 kcal masz z głowy.

2. Jeżeli ciężko trenujesz, zamiast pełnoziarnistego makaronu weź biały – szybciej uzupełnisz glikogen w mięśniach.

3. Dodaj estragon do składników: zawiera przeciwutleniacze wspomagające regenerację i zwalczające stres potreningowy.

żródło:

Zostaw komentarz