Pyszne ciasto marchewkowe z mascarpone i kajmakiem

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

© Getty

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i kajmakiem, Przepis na Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i kajmakiem, Pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem cynamonu, kremu mascarpone, kajmaku i malin – polecam nie tylko do kawy

Składniki:

1.5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka oleju

3 jajka

1 szklanka cukru

1.5 łyzeczki proszku do pieczenia

1.5 łyzeczki cynamonu

1 szklanka startej na małych oczkach marchewki

250g mascarpone

300ml śmietany 30%

2 łyżki pudru

Puszka kajmaku

400g Malin do dekoracji

Tortownica 28 cm

Przygotowanie: 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 

Do ubitych jajek dodajemy olej, następnie mąkę – stopniowo po łyżce.

Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy.

Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Ostudzone przekrawamy na pół.

Z mascarpone, śmietany i pudru ubijamy krem. 

Blat ciasta smarujemy 1/2 kajmaku, następnie nakładamy 1/ 2 kremu mascarpone. 

Przykrywamy blatem i powtarzamy kremy. Dekorujemy owocami.

Zostaw komentarz