Portulaka warzywna – uprawa, pielęgnacja oraz zastosowanie

Podziel się

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Portulaka warzywna jest mało znaną rośliną warzywną. Częściej kojarzy nam się z jej odmianą kwiatową, która zachwyca różnej barwy kwiatami. Warto jednak poznać ją bliżej.

Portulaka warzywna Portulaca sativa jest rośliną, która należy do rodziny portulakowatych. Znajduje się w niej około 100 różnych odmian. Wszystkie rośliny są jednoroczne i doskonale czują się w klimacie umiarkowanym. W naszym kraju najbardziej popularna jest odmiana kwiatowa Portulaca grandiflora, która jest rośliną płożącą zachwycającą różnorodnością barw jej kwiatów. Jej ojczyznę stanowi Brazylia. Drugą odmianą, ale mniej popularna jest portulaka warzywna, która pochodzi z terenów Środkowej Azji. W naszym kraju jest ona warzywem mało znanym, ale w Hiszpanii czy w Holandii docenia jest ze względu na swój smak oraz wysoką wartość odżywczą.

 

Portulaka warzywna jest warzywem liściowym jednorocznym. Posiada płożące się łodygi, które są dość mięsiste, ale małe. Jej liście kształtem przypominają jajo, mają krótkie ogonki i zwężają się ku górze. Z kącików liści wyrastają kwiaty.

 

Portulaka warzywna jest rośliną, która doskonale nadaje się do uprawy w przydomowych ogródkach. Nie wymaga szczególnych warunków. Czas uprawy od momentu siewu do zbioru trwa około 8 tygodni. Można ją ścinać dwa-trzy razy w czasie wegetacji.

 

Portulaka warzywna jest rośliną, która jest bardzo wartościowa pod względem odżywczym. Zawiera bowiem w swoim składzie wiele cennych składników. Przede wszystkim jest ona źródłem prowitaminy A oraz witamin z grupy B. Poza tym zawiera znaczne ilości wapnia, fosforu oraz żelaza.

 

Część jadalną portulaki stanowią jej liście oraz łodygi. W sztuce kulinarnej przyrządza się je jak szpinak. Mają one charakterystyczny korzenny smak. Łodygi natomiast są dość mięsiste i przyrządza się je w ten sam sposób co szparagi. Poza tym dodatkowo łodygi można drobno posiekać i w takiej postaci dodawać do zup i sałatek.

 

Zobacz więcej

Newsy

Nowe przypadki koronawirusa w Polsce. Zmarły kolejne trzy osoby

© Shutterstock / hxdbzxy Szpital, zdj. ilustracyjne Mamy 170 nowych przypadków zakażenia koronawirusem – poinformowało po godz. 17.30 Ministerstwo Zdrowia na Twitterze. Resort podał też, że z powodu COVID-19 zmarły kolejne trzy osoby. W środę