Nikotyna: 5 produktów, które oczyszczają ciało z toksycznych składników

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Zdjęcie ilustracyjne © Douglas Sacha/Getty Zdjęcie ilustracyjne

Nikotyna jest niebezpieczną i bardzo uzależniającą substancją chemiczną. Może powodować wzrost ciśnienia krwi, przepływ krwi do serca i zwężenie tętnic (naczyń krwionośnych). Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom w dymie papierosowym znajduje się ponad 5000 składników chemicznych, a setki z nich są szkodliwe dla zdrowia ludzkiego. Jak pozbyć się nikotyny z organizmu naturalnymi metodami?

  • Papierosy, e-papierosy i wyroby tytoniowe zawierają wiele niebezpiecznych toksyn.
  • Badania pokazują, że ryzyko rozwoju chorób serca jest o około 25-30 procent wyższe wśród osób narażonych na środowiskowy dym tytoniowy w domu lub pracy. 
  • Rzucanie palenia powinno wiązać się również ze zmianą nawyków żywieniowych. 

Nikotyna: co sprawia, że papierosy są tak toksyczne i niebezpieczne?

Nikotyna może doprowadzić do zwężenia naczyń krwionośnych, a także przyczynia się do twardnienia ścian tętnic, co z kolei może prowadzić do zawału serca. Ta substancja chemiczna może pozostać w twoim ciele przez sześć do ośmiu godzin, w zależności od częstotliwości palenia.

W dymie papierosowym znajduje się tysiące składników chemicznych, które niszczą cały organizm. Palacze nie są jedynymi osobami dotkniętymi dymem tytoniowym. Bierne dymy i opary stanowią poważne zagrożenie dla osób niepalących, zwłaszcza dzieci. Oto kilka przykładów szkodliwych substancji:

  • 1,3-butadien jest substancją chemiczną stosowaną do produkcji gumy. Jest uważany za rakotwórczą substancję chemiczną, która może powodować nowotwory krwi.
  • Arsen jest stosowany do konserwacji drewna. Niektóre związki arsenu zostały powiązane z rakiem płuc, skóry, wątroby i pęcherza moczowego.
  • Benzen służy do produkcji innych chemikaliów. Może powodować raka, szczególnie białaczkę u ludzi.
  • Kadm jest metalem używanym do produkcji baterii. Kadm i związki kadmu mogą powodować raka płuc i były związane z rakiem nerek i prostaty.
  • Chrom VI służy do produkcji stopów metali, farb i barwników. Związki chromu VI powodują raka płuc i są związane z rakiem nosa i zatok nosowych.
  • Formaldehyd jest stosowany do produkcji innych chemikaliów i żywic. Jest również stosowany jako środek konserwujący. Formaldehyd powoduje białaczkę i raka w tkankach oddechowych.
  • Polon-210 jest pierwiastkiem radioaktywnym, o którym wiadomo, że powoduje raka u zwierząt.
  • Smoła nie jest pojedynczą substancją chemiczną, lecz opisuje kilka substancji chemicznych, które są w dymie tytoniowym. Pozostawia lepką, brązową osad na płucach, zębach i paznokciach.

Bez względu na to, czy jesteś czynnym, czy biernym palaczem, powinieneś wiedzieć, że pod wpływem nikotyny twój organizm jest zatruwany. Jednym z ważniejszych kroków walki z nałogiem jest zmiana nawyków żywieniowych.  Odpowiednio dobrane produkty pozwolą szybciej pozbyć się z płuc i innych części ciała szkodliwych toksyn.

Nikotyna – produkty, które oczyszczają z niej ciało

Nawet jeśli jesteś palaczem, który nie zamierza całkowicie odstawić papierosów, powinieneś zwrócić większą uwagę na swoją dietę, aby regularnie eliminować z ciała toksyny.

Poznaj  listę produktów, które pomogą usunąć efekty działania nikotyny w ciele.

1. Naturalne soki np. z pomarańczy, cytryny, grejpfruta

Naturalny sok z pomarańczy jest  dobrym źródłem witaminy C i z grupy B, dodatkowo zawiera składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Naturalne źródła witaminy C są niezbędne w zdrowieniu palaczy, głównie dlatego, że pomaga odbudować zniszczone tkanki, poprawić krążenie, wyeliminować toksyny i podnieść ilość czerwonych krwinek. Postaraj się zatem pić świeży sok z pomarańczy, grejpfruta i połówki cytryny każdego ranka. 

2. Brokuły

Brokuły zawierają wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji i są bardzo skuteczne w usuwaniu toksyn z ciała. Pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworów i są jednym z najbogatszych źródeł witamin C i B5. Brokuły zawierają także sulforafan, który pomaga udrożnić tętnice i przywraca naczyniom umiejętność samoregeneracji, co zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni też przed nowotworami prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Sulforafan tworzy się w największej ilości, kiedy świeże warzywo zostaje posiekane albo pokrojone. W czasie długotrwałego gotowania brokułów większość sulforafanu ginie, dlatego warto gotować je na parze przez max. 3-4 minuty.

3. Imbir

Imbir to cenna przyprawa, która posiada niezwykłe właściwości. Ma działanie odkażające i odświeżające, polepsza też krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. Imbir jest jednym z najczęściej polecanych produktów, jakie oczyszczają organizm z toksyn, w tym z nikotyny.

Spróbuj dodawać świeży, starty imbir do przygotowywanych potraw lub herbaty. Można też przyrządzić napój z imbiru. Będzie do tego potrzebny  korzeń imbiru o długości 3-4 centymetrów, pół litra wrzątku, sok z cytryny i miód do smaku.

Imbir obieramy ze skórki. Połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a drugą część kroimy w cienkie paski lub plasterki. Całość wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowy napar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. W takiej postaci możemy przechowywać go przez kilka dni w lodówce. Aby przyrządzić napój na bazie naparu, wystarczy wlać do szklanki około 50 ml mikstury i dodać 200 ml gorącej wody, miód i sok z cytryny. W celu wzmocnienia organizmu wystarczy pić jedną szklankę napoju dziennie.

4. Sok z marchwi

Marchew jest cennym źródłem silnego przeciwutleniacza, zawiera mnóstwo błonnika i składników odżywczych. Warto włączyć do diety sok z marchwi, który zmniejsza ryzyko poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego. Może też pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Niższy poziom cholesterolu zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu.

Podobnie jak pomarańcze, również marchew zawiera witaminę C, która wspiera działanie układu odpornościowego. Jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, bierze udział w metabolizmie białek, poprawia krążenie krwi, dzięki czemu pomaga obniżyć jej ciśnienie. 

Osoby starające się oczyścić ciało z nikotyny powinny spożywać szklankę soku ze świeżej marchwi codziennie. 

5. Maliny

Instytut Nauki i Zdrowia (ICSa) działający przy Uniwersytecie Stanowym w Hidalgo, w Meksyku potwierdziło, że maliny są niezwykle pomocne w rzucaniu palenia. Ten cenny owoc zawiera przede wszystkim sporo witamin i minerałów, m.in. magnez, wapń, żelazo. W owocach malin są też kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, związki śluzowe, lotne związki zapachowe.

Stwierdzono również, że maliny zawierają wysoki poziom kwasu elagowego. Jest to substancja posiadająca zdolność eliminowania nikotyny oraz innych szkodliwych substancji z ciała.

Źródło: heart.org; krokdozdrowia.comakademiadobregosmaku.sggw.pl

Zobacz także:

Dlaczego tyjemy po rzuceniu palenia? Leki nie lubią papierosów. Palenie i zażywanie leków może być niebezpieczne

Zostaw komentarz