Kapusta pekińska -właściwości, witaminy i wartości odżywcze kapusty pekińskiej

Podziel się

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Kapusta pekińska jest warzywem liściowym bardzo popularnym w naszym kraju. Cenimy jej delikatne liście, które doskonale komponują się z wieloma daniami. Warto zatem poznać ją bliżej.

Kapusta pekińska Brassica pekinensis jest rośliną warzywną, która należy do grupy warzyw liściowych. Jej ojczyznę stanowią chiny gdzie była znana i doceniania już w wieku V. Na chwilę obecną spożywa się w całej Europie oraz Ameryce Północnej.

 

Kapustę pekińską tworzy główka składająca się z luźno przylegających do siebie liści. W zależności od odmiany mogą mieć one barwę jasno lub ciemno zieloną. Poza tym widać na nich wyraźnie zaznaczone nerwy środkowe. Główka kapusty pekińskiej może ważyć od pół do półtora kilograma, a długość dochodzić do 40 cm. Kapusta pekińska posiada stałą liczbę liści. Im późniejsza kapusta tym większa ich ilość. Zatem:

  • odmiana Granaat posiada 24 liście
  • odmiana Michihili ma 27 liści
  • odmiana Tropikana ma liści 30
  • odmiana Tip-Top posiada 46 liści
  • odmiana WR ma 56 liści

 

Najbardziej popularnymi odmianami kapusty pekińskiej uprawianymi w ogrodach w naszym kraju jest:

  • odmiana Siao-bei-bau-tou, która należy do odmian średnio wczesnych. Okres jej wegetacjo trwa około 80 dni. Charakteryzuje się ona liśćmi, które mają barwę jasnozieloną i rozszerzają się do góry.
  • odmiana Chih, Pe-tsai, Canton jest odmianą późną, której okres wegetacji trwa od 90 do 120 dni. Wyróżniają się one podłużnymi listkami o barwie ciemnej zieleni, które zamykają się ku górze.

 

Kapusta pekińska uprawiana jest w naszym kraju w szklarni, w gruncie oraz pod osłonami. Należy do warzyw długiego dnia, a na jej rozwój wpływa temperatura oraz długość światła. W przypadku gdy roślina zaczyna rosnąć, a temperatury są dość niskie przez dłuższy czas, kapusta szybko puszcza pędy kwiatowe i nie nadaje się do spożycia. Najlepiej zatem uprawiać kapustę pekińską z przeznaczeniem na jesienną konsumpcję. W tym celu wysiewa się ją do gruntu na przełomie lipca i sierpnia, by zebrać plony w październiku i listopadzie.

 

W naszym kraju najczęściej dostępne są dwie odmiany. Pierwsza z nich to kapusta, która wyróżnia się długimi listkami o cylindrycznym kształcie. Tworzą one dość zwarte główki. Przedstawicielem tej odmiany jest Michihili. Druga odmiana jest mniej popularna i wyglądem przypomina kapustę. Jej główki są niskie i bardziej okrągłe. Do tej grupy zalicza się odmianę Nagaoka.

 

Kapusta pekińska należy do warzywa bardzo wartościowych. Jest ona mało kaloryczna. W swoim składzie zawiera znaczne ilości witaminy A, C oraz E. Poza tym około 100 gram jej liści zawiera około 4 gramy białka. Kapusta pekińska jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, magnezu, fosforu i cynku.

 

Warzywo to stanowi przede wszystkim składnik sałatek. Można ją jednak wykorzystać do zawijania różnego rodzaju farszy mięsnych czy warzywnych. Kapustę pekińską można dusić, gotować oraz zapiekać.

 

Opracowane na podstawie: warzywa liściowe, A. Czerni, Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1986

Zobacz więcej

Newsy

Nowe przypadki koronawirusa w Polsce. Zmarły kolejne trzy osoby

© Shutterstock / hxdbzxy Szpital, zdj. ilustracyjne Mamy 170 nowych przypadków zakażenia koronawirusem – poinformowało po godz. 17.30 Ministerstwo Zdrowia na Twitterze. Resort podał też, że z powodu COVID-19 zmarły kolejne trzy osoby. W środę