Jak zrobić ciasto czeska wiśnia? Pyszny deser dla wszystkich, którzy nie chcą piec podczas upałów

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Jak zrobić ciasto czeska wiśnia? Pyszny deser dla wszystkich, którzy nie chcą piec podczas upałów © fot. zabiegana / shutterstock.com Jak zrobić ciasto czeska wiśnia? Pyszny deser dla wszystkich, którzy nie chcą piec podczas upałówJedliście kiedyś ciasto czeska wiśnia? Jeśli nie, to mamy właśnie najlepszy moment, aby je przyrządzić i zjeść ze smakiem. Ciasto czeska wiśnia nie wymaga pieczenia i jest idealne na letnie upały. Skorzystajcie więc z ostatnich chwil sezonu na wiśnie i do dzieła! Zapraszamy po przepis na ciasto czeska wiśnia.

Macie ochotę na jakieś ciasto z sezonowymi owocami, ale na myśl o rozgrzanym piekarniku wam się odechciewa? Wcale nie musicie robić po raz kolejny sernika na zimno ani biec do piekarni. Zróbcie przepyszne ciasto czeska wiśnia – nie wymaga ani chwili pieczenia. Jak zrobić ciasto czeska wiśnia? Wszystko wyjaśniamy.

Ciasto czeska wiśnia – przepis

Składniki (na kwadratową formę 24 x 24 cm):

  • 250-300 g herbatników kakaowych,
  • 1 kg wiśni (wydrylowanych),
  • pół litra śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 400 ml soku z wiśni,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 2 jasne galaretki – cytrynowe lub bezbarwne,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżka cukru pudru,
  • 2 szklanki wrzątku + szklanka wody,
  • tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady

Jak zrobić ciasto czeska wiśnia?

Krok pierwszy. Przygotowujemy spód i śmietankową piankę:

Kwadratową formę o wymiarach ok. 24 na 24 cm wyściełamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy kakaowymi herbatnikami. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier puder i delikatnie mieszamy, używając miksera na mniejszych obrotach. Do ubitej piany powoli wlewamy całkowicie wystudzoną galaretkę i dokładnie łączymy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Krok drugi. Przygotowujemy galaretkę z wiśniami:

Sok wiśniowy mieszamy z wodą w garnku i zagotowujemy. Dodajemy do niego obie galaretki wiśniowe i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściły. Potem odstawiamy galaretkę do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, dodajemy do niej wydrylowane wiśnie i delikatnie mieszamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Krok trzeci. Przygotowujemy ciasto czeska wiśnia:

Wyjmujemy z lodówki zarówno galaretkę z wiśniami, jak i spód ze śmietankową pianką. Galaretkę wylewamy na stężałą piankę i dobrze rozprowadzamy. Czekoladę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i równomiernie obsypujemy nią wierzch ciasta. Całe ciasto wstawiamy ponownie do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zobacz także: Kiełbasa wiśniowa – wegetarian zapraszamy do stołu.

Ciasto czeska wiśnia – wariacje

Ciasto czeska wiśnia jest przepyszne, proste do wykonania i idealne na upały. Przepisem na nie można się zainspirować i bazując na nim, przygotować inne ciasto z ulubionymi owocami. Wystarczy tylko wybrać pasujący smak galaretki, przygotować inny sok (można także użyć kompotu) i odpowiednią ilość owoców. Doskonale sprawdzą się jagody, maliny czy borówki, ale także agrest, brzoskwinie i morele. Jeśli ochota na takie ciasto najdzie Was poza sezonem na większość owoców, nie wahajcie się wykorzystać do niego przetworów – kompotów oraz owoców w soku. Do niektórych smaków można użyć jasnych herbatników, wszystko zależy od Waszego gustu.

Zostaw komentarz