Groźna, mięsożerna bakteria w Bałtyku

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Pływanie w Bałtyku niebezpieczne. Pojawiła się groźna, mięsożerna bakteria © Shutterstock Pływanie w Bałtyku niebezpieczne. Pojawiła się groźna, mięsożerna bakteria

Przecinkowce, czyli mięsożerne bakteria, pojawiły się na całym wybrzeżu Bałtyku, także w Morzu Północnym. To groźne bakterie, które zagrażają życiu i zdrowiu. Na zarażenie bakteriami narażeni są wszyscy, ale w grupie najwyższego ryzyka są m.in. dzieci. 

Groźne bakterie w Bałtyku

Przecinkowce to mięsożerne bakterie (Vibrio vulnificus), które aktywują się głównie podczas wyjątkowo gorącego lata. Bardzo szybko się rozmnażają w wodzie o temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza. Mogą wywołać groźne zakażenia zapalne, ciężkie zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć.

Przecinkowcami można zarazić się podczas kąpieli w morzu, jedząc skażone nimi ryby i owoce morza. Mięsożerne bakterie dostają się do organizmu człowieka np. przez rany na skórze lub skaleczenia.

Przecinkowce: jakie dają objawy zatrucia?

Na zakażenie przecinkowcami najbardziej narażone są osoby o osłabionej odporności, dzieci, osoby starsze, osoby chorujące na choroby przewlekłe (np. cukrzycę, niewydolność wątroby), osoby przechodzące zwykłe infekcje, np. przeziębienie.

Objawy wskazujące na zarażenie się bakterią.

  • ból głowy,
  • gorączka,
  • zaczerwienienie skóry/pieczenie,
  • ból brzucha,
  • dreszcze,
  • nudności i wymioty.

Leczenie zakażenia przecinkowcami jest niezwykle trudne i nie ma jednego schematu postępowania. Lekarze zwykle podają swoim pacjentom antybiotyki z grupy chinolonów.  

Źródło: Onet

Zostaw komentarz