Ocet w kuchni pełni wiele ważnych funkcji. Pełni przede wszystkim rolę przyprawy. Poza tym jest składnikiem takich popularnych produktów jak musztarda czy majonez. Stosowany jest także jako środek konserwujący. Ocet jednak wcale nie musi być nudny. Możemy bowiem stworzyć różne smaki. Podstawę jednak stanowi ocet z białego wina.

Ocet posiada wiele właściwości leczniczych. Jednak, by móc się nimi cieszyć powinien być on najwyższej jakości. Najlepszym rozwiązaniem byłby ocet domowej roboty. Wspaniałym rozwiązaniem są także octy smakowe, których podstawę stanowi ocet z białego wina.

Ocet ziołowy

Ocet z białego wina przelewamy do garnka i wkładamy do niego dowolne zioła. Całość delikatnie podgrzewamy, a następnie po zagotowaniu ocet odstawiamy na pół godziny. Otrzymany ziołowy ocet przelewamy do dzbanuszka uważając jednak, by nie dostały się do niego zioła. Buteleczkę przeznaczoną do przechowywania octu sterylizujemy. Przelewamy do niej ocet, dodajemy gałązkę świeżego zioła i zamykamy buteleczkę.

 

Ocet czosnkowy

W sterylizowanej buteleczce umieszczamy obraną główkę czosnku. Zalewamy ją litrem octu z białego wina. Tak przygotowany ocet macerujemy przez pełne 14 dni.

Ocet cebulowy

Do pół litra octu dodajemy dwie obrane cebule dużej wielkości oraz szczyptę białego pieprzu. Całość macerujemy w szklanym słoiku przez trzy tygodnie. Po tym czasie ocet przelewamy do wysterylizowanej butelki.

Ocet cytrynowy

Pół litra octu z białego wina mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z czterech cytryn. Całość macerujemy przez 14 dni. Następnie przelewamy całość do wysterylizowanej butelki.

Ocet tymiankowy

Do garnka wlewamy litr octu z białego wina. Dodajemy do niego 70 gram tymianku. Całość delikatnie podgrzewamy i parzymy przez pół godziny. Po tym czasie ocet przelewamy do wysterylizowanej buteleczki, ale unikamy przedostania się do niej ziół. Zanim butelkę zamkniemy dodajemy do niej świeżą gałązkę tymianku.