Czy wiesz dlaczego warto jeść orkisz?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp
Orkisz jest gatunkiem pszenicy, który charakteryzuje się luźnym kłosem. Może być także formą nagą jęczmienia o ziarnach nieoplewionych. Na chwilę obecną orkisz zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Z czym zatem wiąże się jego zwiększająca popularność?

Orkisz jest zbożem, który bez wątpienia powinien być kojarzony ze zdrową dietą. Spożywany regularnie kilka razy w tygodniu nie tylko doskonale obniża poziom cholesterolu we krwi, ale także wspomaga odchudzanie, przyspiesza przemianę materii oraz podnosi odporność organizmu.

 

Mimo wielu zalet orkisz jest zbożem, o którym przez wiele lat zapomniano. Teraz jednak powoli wychodzi z ukrycia ujawniając swoje zalety. Zaczynamy na nowo doceniać go ze względu na jego wartość odżywczą. Po drugie jest zbożem łatwym w uprawie, który daje duże plony bez użycia nawozów oraz środków chemicznych. Jest mało wymagający pod względem glebowym i klimatycznym. Zboże to jest uważane za ekologiczne ponieważ pozbawione jest substancji chemicznych, które mogłyby przeniknąć do niego z gleby. Poza tym gruba łuska chroni go przed zanieczyszczeniami pochodzącymi z atmosfery.

 

Naukowcy zajmujący się studiowaniem ziarna orkiszu udowodnili, że najbardziej wartościowym elementem orkiszu jest jego ziarno wewnętrzne, a nie łupina. Zatem pozbawione łuski ziarno orkiszu jest nadal bardzo wartościowe. W związku z tym mąka orkiszowa jest bardzo zdrowym produktem spożywczym, który posiada doskonałe właściwości wypiekowe.

 

Ziarno orkiszu zawiera w swoim składzie:

  • 56% skrobi;
  • 11% białka;
  • około 3% tłuszczu;
  • około 2% składników mineralnych;
  • niezbędne aminokwasy;
  • błonnik;
  • węglowodany złożone;
  • żelazo;
  • potas;
  • wapń;
  • cynk;
  • witaminy z grupy B;
  • witaminę PP.

 

Należy także podkreślić, że zawiera znikome ilości glutenu i może być spożywany przez osoby chore na celiakię. Orkisz jest także źródłem rodanidu. Substancja ta jest traktowana jako naturalny antybiotyk, świetnie wzmacnia odporność oraz regeneruje komórki i tkanki.

 

Produkty, które powstały z ziarna orkiszowego są bardzo zdrowe i dostarczają wielu cennych składników. Jeśli cierpicie na:

  • ogólne zmęczenie;
  • osłabienie organizmu;
  • spadek odporności;
  • zaburzenia metabolizmu;
  • problemy żołądkowo-jelitowe;

to orkisz jest właśnie dla was.

 

Poza tym orkisz doskonale wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim:

  • zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę (należy skonsultować się z lekarzem);
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych;
  • przyspiesza przemianę materii;
  • poprawia procesy trawienne;
  • wywołuje uczucie sytości utrzymujące się dłuższy czas;
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

 

Jak widać ziarno orkiszu ma bardzo dużo pozytywnych cech i składników dzięki którym możemy pomóc sobie sami. Warto więc korzystać z tych naturalnych dobrodziejstw natury.

Zostaw komentarz