Brownie pomarańczowe – pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

T © Getty T

Brownie pomarańczowe, to pyszne, wilgotne i bardzo miękkie ciasto. Zapach i aromat pomarańczy nadaje wypiekowi niezwykłego smaku temu nie banalnemu ciastu. 

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej

200 g mąkipszennej

150 g masła

100 g cukru

50 g cukru pudru

50 ml soku pomarańczowego 3

0 g cukru pomarańczowego

8 g proszku do pieczenia

4 jajka

aromat pomarańczowy

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki. Umieszczamy w garnku wraz z pokrojonym w kostkę masłem, 50 g cukru, cukrem pomarańczowym oraz sokiem pomarańczowym. Rozpuszczamy składniki w garnku. Studzimy. Jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy powoli sos czekoladowy. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zostaw komentarz