4 genialne przepisy na dania z bakłażana

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

bakłażan © fot. Shutterstock.com bakłażan

Wiedziałaś, że bakłażan nazywany jest również gruszką miłosną? A to dlatego, że jest silnym afrodyzjakiem. Jednocześnie dostarcza również masę antyoksydantów, witamin oraz minerałów. I bynajmniej nie są to gruszki na wierzbie.

Bakłażan przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu – to produkt, który niepodzielnie króluje w tradycyjnych potrawach kuchni tureckiej, arabskiej i izraelskiej. Świetnie sprawdza się w różnego rodzaju pastach, zapiekankach i gulaszach warzywnych. Ale prócz wielu zastosowań w kuchni ma on również wiele walorów zdrowotnych. Oberżyna jest źródłem silnego antyoksydantu o nazwie nasunina, który pomaga zwalczać wolne rodniki. Dostarcza również witamin B1 oraz B6, wspomagających prawidłowe działanie układu nerwowego, serca oraz mięśni. To jak, który przepis wypróbujesz jako pierwszy?

 

Japońskie curry z bakłażanem

Nie samym sushi Japonia stoi. Oto wegańskie curry, które nasyci i rozgrzeje w czasie, gdy Kraj Kwitnącej Wiśni nie kwitnie, a za oknem szaro, buro i ponuro.

SPRAWDŹ: Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?

Składniki:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
  • szczypta soli
  • 2 bakłażany, przekrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • ½ selera, pokrojonego w kostkę 
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala 
  • 500 ml bulionu

Metoda:

  1. W miseczce wymieszaj 2 łyżki mąki, przyprawę 5 smaków i sól. W mieszance dokładnie obtocz pokrojone kawałki bakłażana.
  2. Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i ustaw ją na średnim ogniu. Ułóż na niej bakłażana i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
  3. Duży rondel ustaw na ogniu. Wlej resztę oliwy, wrzuć marchew, seler, czosnek i smaż 5-6 min. Wsyp curry i smaż kolejne 2-3 min. Potem wlej bulion i gotuj, aż zredukuje się o połowę. 
  4. Gotowy sos zmiksuj na gładko wraz z 2 łyżkami mąki kukurydzianej. Serwuj z usmażonym bakłażanem.

kcal 365 | tłuszcz 19 g | białko 7 g | węgle 23 g | porcje 2

Czekoladowe ciasto z bakłażana

Przerabialiśmy już ciasto marchewkowe, brownie z buraka i placek z batatów. Teraz pora na niesamowity wypiek z bakłażanem w roli głównej. Jego największe atuty to spora dawka błonnika i obłędna, kremowa konsystencja.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 400 g bakłażana, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 340 g 70% ciemnej czekolady
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 140 g ciemnego kakao (plus trochę do posypania)
  • 170 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka orzeszków pinii

Metoda:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Boki tortownicy wysmaruj oliwą, a spód wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Bakłażana gotuj na parze przez około 20 minut. Ugotowane, ciepłe kostki bakłażana wrzuć do blendera razem z czekoladą i zmiksuj na gładko, a następnie przełóż do dużej miski i ostudź do temperatury pokojowej.
  3. Dodaj cukier, miód, kakao, mąkę migdałową oraz pszenną, proszek do pieczenia, jajka i sól. Dokładnie wymieszaj.
  4. Powstałą masę przelej do formy. Włóż do piekarnika i piecz ok. 45 min. Gdy ciasto będzie przypieczone z wierzchu, wyjmij tortownicę z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Schłodzone ciasto posyp orzeszkami pinii i posyp przesianym przez sitko kakao.

kcal 570 | tłuszcz 33 g | białko 13 g | węgle 58 g | porcje 8

ZOBACZ: 4 przepisy na zdrowe dania z żeń-szeniem

Falafele z bakłażana i ciecierzycy

Twoje falafele zwykle wychodzą suche jak wiór? Posłuchaj naszej rady i następnym razem do ciecierzycy dorzuć bakłażana. Dzięki niemu kulki będą niesamowicie wilgotne i kremowe.

Składniki:

  • 1 średni bakłażan, przekrojony wzdłuż
  • 2 łyżki oliwy
  • sól 
  • ½ łyżki kuminu
  • ½ łyżki mielonej kolendry
  • 225-g puszka ciecierzycy, odsączonej
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 35 g świeżej mięty i pietruszki, posiekanej
  • 70 g mąki z ciecierzycy

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Bakłażana natrzyj oliwą i posyp solą. Ułóż go na blaszce do pieczenia i wsadź do piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź.
  2. Wystudzonego bakłażana wydrąż i wrzuć do blendera razem z resztą składników. Całość zblenduj na gładko.
  3. Masę przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie ze schłodzonej masy uformuj 16 falafeli o średnicy 3-4 cm.
  4. Gotowe kulki usmaż na średnim ogniu na niewielkiej ilości oliwy (po 2-3 min z każdej strony). Serwuj z sałatą i ryżem.

kcal 204 | tłuszcz 10 g | białko 8 g | węgle 21 g | porcje 4

Kozi ser z bakłażanem i czarną fasolą

Problemy z zasypianiem? Słabe kości? Bakłażan melduje się na służbie! Dzięki zawartości miedzi, manganu oraz magnezu nasz bohater pomoże rozprawić się z bezsennymi nocami i zapobiegnie złamaniom.

Składniki:

  • 2 bakłażany, przekrojone na ćwiartki
  • ½ puszki czarnej fasoli, nieodsączonej
  • sok limonki, do smaku 
  • sól
  • 200 g sera koziego (lub meksykańskiego queso fresco)
  • 6 gałązek kolendry
  • 6 łyżek śmietany
  • Na marynatę:
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki melasy (lub miodu)
  • 2 łyżki octu sherry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 ml wody
  • sól

Metoda:

  1. Zacznij od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Powstałą marynatę przelej do miski i dokładnie obtocz w niej ćwiartki bakłażanów. Zamarynowane warzywa schowaj do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc, jeśli masz taką możliwość.
  2. Gdy bakłażany odleżą swoje, wyjmij je z marynaty (resztę zostaw na później, będzie Ci potrzebna) i przełóż na patelnię grillową. Podsmażaj je na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  3. W międzyczasie zmiksuj czarną fasolę razem z zalewą. Gładką masę o konsystencji zupy przelej do rondla, dodaj pozostałą marynatę i gotuj przez ok. 5 min. Na koniec dopraw sokiem z limonki, solą oraz pieprzem.
  4. Do miski wlej trochę sosu z fasoli. Na wierzchu ułóż bakłażana, całość posyp serem oraz kolendrą i zwieńcz kleksem śmietany.

kcal 514 | tłuszcz 30 g | białko 20 g | węgle 39 g | porcje 2

ZOBACZ TEŻ: 

Odtwórz ponownie wideo

NASTĘPNY

  • Palacze bardziej narażeni na Covid-19

    Palacze bardziej narażeni na Covid-19

    Według nowych badań palenie może podnieść ryzyko zapadnięcia na Covid-19 poprzez podniesienie poziomu enzymu, który umożliwia koronawirusowi dostęp do komórek płuc – poinformował Bloomberg. Badania przeprowadzili uczeni z Kanady.

    Logo PAPPAP
  • Jak poprawnie nałożyć i zdjąć maseczkę

    Jak poprawnie nałożyć i zdjąć maseczkę

    Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił na swoich stronach instrukcję, jak poprawnie nałożyć i zdjąć maseczkę. Podkreśla w niej, aby przed założeniem maseczki zadbać o czystość dłoni – umyć je wodą z mydłem lub zdezynfekować płynem na bazie alkoholu.

    Logo PAPPAP
  • Czego w epidemii najbardziej boją się Polacy?

    Czego w epidemii najbardziej boją się Polacy?

    Psycholodzy zbadali nastroje Polaków związane z epidemią koronawirusa. Poziom lęku związany z epidemią COVID-19 jest dość wysoki. Znaczna większość badanych boi się, że zachoruje ktoś im bliski (73 proc.). Obawiają się też przepełnionej służby zdrowia (72 proc.), albo kryzysu finansowego (71 proc.).

    Logo PAPPAP

NASTĘPNY

NASTĘPNY

Czy jedzenie sezonowych warzyw pomaga schudnąć? [ekspert odpowiada]

Zostaw komentarz